Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Gospoda „Pod Kamieniem”
Lipnica Górna 304
Lipnica Murowana 32-724
14 685 24 80
biuro@hotel-lipnica.pl
www.hotel-lipnica.pl
Dania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Hotel i gospoda „Pod Kamieniem” znajduje się w Lipnicy
Górnej na terenie Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego.
Nazwa nawiązuje do grupy kamieni będących
ponoć natchnieniem dla poety Kazimierza Brodzińskiego.
W dwupoziomowej gospodzie czekają na gości dwie obszerne
izby z kominkami. Z dolnego poziomu prowadzi wyjście
do Zbójnickiego Ogródka, w którym przy dobrej pogodzie
można posilać się na świeżym powietrzu. Na górnym poziomie
izba podzielona jest na dwie części, większa z nich jest
przeznaczona na potańcówki i wesela. Nad całością góruje
podest dla orkiestry. Wprost z izby prowadzi ścieżka do „Kamieni
Brodzińskiego”, malowniczej grupy skał z piaskowca
istebniańskiego wraz z otaczającym je fragmentem lasu.
Istniejący tu od 1938 roku rezerwat ma kilkanaście arów
powierzchni. Znajduje się w podszczytowej części zbocza
Paprotnej Góry (436 m n.p.m.). W grupie kilkunastu skałek
i mniejszych bloków najokazalsze mają 11 m wysokości
i 20 m długości. Niektóre przybrały kształt grzybów, inne
baszt, platform i ambon. Gospodę odwiedzają turyści oraz
liczni pielgrzymi nawiedzający Lipnicę Murowaną, urocze
miasteczko trzech świętych, z kościółkiem drewnianym św.
Leonarda umieszczonym na Liście światowego dziedzictwa
kulturalnego i przyrodniczego UNESCO


PIEROGI GAJOWEGO
Składniki Przepis
mięso (wołowe, wieprzowe,
drobiowe)
kapusta kiszona
grzyby
lubczyk
majeranek
cebula
smalec
sól, pieprz
bułka tarta
czosnek
mąka
jaja
masło
woda, olej
oscypek
Bulkę moczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokroić drobno, przyrumienić
na tłuszczu. Mięso, bułkę i ugotowaną, dobrze odciśniętą
kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól,
pieprz, starannie wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko,
dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić, podzielić na
części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykroić foremką krążki
o średnicy 5 cm, na środek krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić
dokładnie brzegi. Włożyć pierogi partiami na osoloną wrzącą wodę,
gotować przez 3 minuty po wypłynięciu. Pierogi wyłożyć na ogrzany
półmisek, polać sosem borowikowym i posypać oscypkiem

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website