Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Restauracja „U Walusia”
ul. Jagiellońska
Krościenko 31-450
18 262 30 95, 18 252 35 95
biuro@walus.pl
www.walus.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Restauracja „U Walusia” jest położona przy głównej trasie
turystycznej łączącej Nowy Sącz z Zakopanem, w jednej
z najbardziej atrakcyjnych w południowej Polsce miejscowości
wypoczynkowej, Krościenku nad Dunajcem. Często
wpadają tu na przekąskę wczasowicze schodzący z Trzech
Koron. Karczma, istniejąca od 1975 roku, jest dobrze znana
przewodnikom – przyprowadzają tu grupy turystyczne
powracające ze spływu tratwami fl isackimi przełomem Dunajca.
Przed rokiem naprzeciwko karczmy powstała nowa
atrakcja – jeden z modnych ostatnio parków adrenalinowych
„ABlandia”. Restauracja ma turystyczny klimat i serwuje
swoim gościom te same potrawy regionalne od wielu lat.
Ksiądz prof. Józef Tischner w swojej książce zatytułowanej
Filozofi a po góralsku napisał, że w karczmie w Krościenku
można zjeść kwaśnicę: co to krzywi gębę, ale prostuje rozum


PLACKI PO HAJDUCKU
Składniki Przepis
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
100 g cebuli
100 g mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Farsz mięsny:
0,5 kg mięsa wieprzowego
0,5 kg mięsa wołowego
100 g włoszczyzny
liść laurowy, ziele angielskie,
sól, pieprz, słodka
papryka
Sos grzybowy:
200 ml wywaru mięsnego
10 g suszonych grzybów
150 g śmietany
30 g mąki
sól, pieprz, maggi
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać jajka, mąkę, przyprawy
i wyrobić jednolitą, lekką masę. Mięso ugotować z dodatkami, zemleć
i doprawić do smaku. Namoczone grzyby ugotować, zmiksować
i połączyć z mięsnym wywarem, zagęścić mąką ze śmietaną i doprawić
sos. Mały placek z ciasta ziemniaczanego, a na nim uformowany
krążek farszu mięsnego przykryty kolejną porcją ciasta smażyć na
oleju z obu stron na wolnym ogniu. Podawać polane sosem grzybowym
i posypane zielonym groszkiem z sezonowymi sałatkami.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website