Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Restauracja „Dwór”
os. Polana Sosny
Niedzica 34-441
18 334 77 64, 18 262 94 03, w
polana.sosny@niedzica.pl
www.niedzica.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Restauracja „Dwór”, położona u podnóża Pienin, znów
przeżywa lata swojej świetności, gdy funkcjonowała
jako szlachecki modrzewiowy dwór w Grywałdzie, zbudowany
na przełomie XVIII i XIX wieku. Dwór został przekazany,
z rąk rodziny Dziewolskich, przez małżeństwo Ludmiłę
i Antoniego w 1966 roku, siostrom albertynkom w zamian
za opiekę. Długo stał jednak bezużytecznie i stopniowo niszczał,
aż przeniósł go na Polanę Sosny w Niedzicy prezes ZZW
Niedzica SA, Władysław Marek Krakowski – po odkupieniu
od biskupa tarnowskiego, Wiktora Skworca. W latach
1998–1999 na wielkim kamienisku odtworzono oryginalną
konstrukcję dworku, zachowując wygląd ścian, stropów, dachu
i elewacji budynku, a nad zachowaniem klimatu starej
siedziby szlacheckiej czuwała pani Joanna Kubicz. Restauracja
„Dwór”, specjalizująca się w kuchni polskiej i węgierskiej,
połączonych kulinarną tradycją regionu spiskiego, jest
częścią Centrum Turystyki i Rekreacji ZEW Niedzica wraz
z pensjonatami „Spiska Chata” i „Chata z Kir”, stacją narciarską
i pozostałą bazą noclegowo-gastronomiczną.


Pieczony schab z dzika
Składniki Przepis
2 kg schabu z dzika
200 g oscypka
1,5 kg buraczków marynowanych
2,5 kg ziemniaków
300 g świeżej słoniny
100 g cebuli
0,5 l śmietany 15%
100 g masła
3 jajka
4 m jelita wieprzowego
100 g kaszy manny
100 g mąki krupczatki
sól, pieprz do smaku
Schab oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni grillowej z każdej
strony, dusić około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180ºC.
Po upieczeniu pokroić w poprzek włókien w plastry około 1 cm
grubości. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać zeszkloną
na maśle pokrojoną cebulkę i starty oscypek, doprawić, gotować
do uzyskania sosu. Ziemniaki zetrzeć, dodać jajka, mąkę krupczatkę
i kaszę przysmażoną na słonince. Dodać sól i pieprz do smaku,
wyrobić na jednolitą masę i tym farszem nadziewać jelito wieprzowe,
tworząc „kiełbaski” o długości około 20 cm. Kiszki gotować na
bardzo wolnym ogniu do wypłynięcia. Przed podaniem zrumienić
na pozostałym tłuszczu. Udekorować połówkami marynowanych buraczków

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website