Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Kocierz” Hotel & Spa Kocierz
ul. Beskidzka 206, Targanice
Andrychów 34-120
33 875 06 00, 33 875 06 04
hotel@kocierz.pl
www.kocierz.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Wyjątkowa w swej urodzie karczma jest częścią pięknie położonego kompleksu hotelowego i spa w regionalnym stylu. Stoi przy najstarszym bitym trakcie handlowym w Polsce, którym przewożono sól na Węgry, a wino i pszenicę z Węgier. W latach 1784–1789, za panowania cesarza Józefa II, drogę przekształcono w Gościniec Kocierski – to najstarsza droga w Polsce o bitej nawierzchni, licząca 27 km. Prowadzi przez Przełęcz Kocierską, na szczycie której jeszcze w początkach ubiegłego stulecia stał stary – pochodzący z końca XVIII wieku – zajazd, który spłonął w 1908 roku wskutek tajemniczego pożaru, a w niezłym stanie ocalała tylko drewniana studnia.
W drewnianym dwukondygnacyjnym wnętrzu panuje góralski klimat, tworzony przez ludowe rekwizyty, ogień skwierczący w palenisku i akompaniament kapeli z Podhala. Na parterze usytuowana jest duża sala z barem i oryginalnym w kształcie paleniskiem oraz dwie kameralne sale boczne, w sumie na trzysta osób, a piętro stanowi przestronna antresola. Dwie stylowo wyposażone izby, „Zbójnicką” i „Białą”, można połączyć, tworząc salę konferencyjną. W sezonie letnim częściowo zadaszony taras z widokiem na piękną panoramę gór pomieści sześćset osób.


Cycek z kuraka faszerowany oscypkiem
Składniki Przepis
120 g filetów z kurczaka
50 g oscypka
1 jajko
50 g bułki tartej
30 g mąki
olej słonecznikowy
smalec
kmin mielony, pieprz, sól do smaku
Filet z kurczaka naciąć wzdłuż, przyprawić solą, pieprzem i kminem. W nacięcie włożyć małego oscypka (lub starty oscypek uformowany w kształt owalny). Brzegi fileta lekko rozbić i zamknąć kieszonkę. Jajko roztrzepać, panierować wcześniej przygotowany filet w mące, jajku, bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze 170ºC.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website