|
Karczma „Kocierz” Hotel & Spa Kocierz
ul. Beskidzka 206, Targanice Andrychów 34-120 33 875 06 00, 33 875 06 04 hotel@kocierz.pl www.kocierz.pl |
      |
|
Wyjątkowa w swej urodzie karczma jest częścią pięknie położonego kompleksu hotelowego i spa w regionalnym stylu. Stoi przy najstarszym bitym trakcie handlowym w Polsce, którym przewożono sól na Węgry, a wino i pszenicę z Węgier. W latach 1784–1789, za panowania cesarza Józefa II, drogę przekształcono w Gościniec Kocierski – to najstarsza droga w Polsce o bitej nawierzchni, licząca 27 km. Prowadzi przez Przełęcz Kocierską, na szczycie której jeszcze w początkach ubiegłego stulecia stał stary – pochodzący z końca XVIII wieku – zajazd, który spłonął w 1908 roku wskutek tajemniczego pożaru, a w niezłym stanie ocalała tylko drewniana studnia.
W drewnianym dwukondygnacyjnym wnętrzu panuje góralski klimat, tworzony przez ludowe rekwizyty, ogień skwierczący w palenisku i akompaniament kapeli z Podhala. Na parterze usytuowana jest duża sala z barem i oryginalnym w kształcie paleniskiem oraz dwie kameralne sale boczne, w sumie na trzysta osób, a piętro stanowi przestronna antresola. Dwie stylowo wyposażone izby, „Zbójnicką” i „Białą”, można połączyć, tworząc salę konferencyjną. W sezonie letnim częściowo zadaszony taras z widokiem na piękną panoramę gór pomieści sześćset osób. |
    |
Cycek z kuraka faszerowany oscypkiem
Składniki |
Przepis |
120 g filetów z kurczaka
50 g oscypka
1 jajko
50 g bułki tartej
30 g mąki
olej słonecznikowy
smalec
kmin mielony, pieprz, sól do smaku |
Filet z kurczaka naciąć wzdłuż, przyprawić solą, pieprzem i kminem. W nacięcie włożyć małego oscypka (lub starty oscypek uformowany w kształt owalny). Brzegi fileta lekko rozbić i zamknąć kieszonkę. Jajko roztrzepać, panierować wcześniej przygotowany filet w mące, jajku, bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze 170ºC. |
Wróć do listy karczm
Legenda:  - Zastawa stołowa regionalna  - Dania regionalne  - Muzyka regionalna  - Regionalne stroje kelnerów  - Udogodnienia dla dzieci  - Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych  - Przedział cenowy średnich cen posiłku |