Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Przykiec
ul. Przykiec 226
Jordanów 34-240
18 277 35 60, 18 277 35 62
przykiec@iap.pl
www.przykiec.iap.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy ¶rednich cen posiłku
Jedna z najbardziej klimatycznych karczm Podbabiogó-
rza, położona na malowniczym wzniesieniu, zwanym
Osieleck± Gór±, przy drodze wiod±cej z Jordanowa do Su-
chej Beskidzkiej. Spod wzgórza Przykiec rozci±ga się wi-
dok na Bystr± Podhalańsk± i pasmo Polic z Hal± Krupow±.
Karczma jest niewielka, ale widać dużo serca włożonego
w jej urz±dzenie. Gospodarze, państwo Barbara i Bartosz
Sobolscy maj± ambicję uczynić z karczmy miejsce i¶cie ar-
tystyczne. Występuj± tu kapele jazzowe, bluesowe, folkowe,
a muzyczne Zaduszki stały się już tradycj± – przybywa na
nie spore grono przyjaciół karczmy. W „Przykiecu” panuje
bardzo ciepła, domowa atmosfera; to miejsce stworzone
jakby specjalnie dla koneserów, podróżnych wrażliwych na
atmosferę miejsca.


Pularda
Składniki Przepis
200 g fileta z kurczaka
1 brzoskwinia
1 pomidor
100 g m±ki
10 ml oleju
przyprawa do kurczaka
10 ml mleka
masło
sól, pieprz
150 g sera rokpol
Filet z kurczaka lekko rozbić, przyprawić do smaku przypraw± do
kurczaka, obtoczyć w m±ce, po czym obsmażyć na patelni. Połówkę
brzoskwini obtoczyć w m±ce i obsmażyć na patelni.
Sos rokpolowy: rozpu¶cić na patelni masło, dodać m±kę, rozprowa-
dzić mlekiem i zagotować. Dodać kawałek sera rokpol i dokładnie
rozprowadzić w sosie. Gotowy filet ułożyć na talerzu, brzoskwinię
umie¶cić na ¶rodku fileta, z pomidora wykroić „kapelusz” i za po-
moc± wykałaczki spi±ć z brzoskwini±, majonezem zrobić na kape-
luszu kropki, żeby powstał „muchomor”. Wszystko udekorować
sosem rokpolowym

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy ¶rednich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website