Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma Zbójnicka
Zawoja Policzne
Zawoja 2123 34-223
33 488 32 52
karczma@karczmazbójnicka.pl
www.karczma-zbojnicka.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Ten Zawojski zbójnik
Ku Orawie chodził,
Gorzołecko pijoł,
Z Niedźwiedziem się wodził…

Karczma Zbójnicka, ze starannym zbójnickim wystrojem, nie mogła poznać zawojskich zbójników, bo została zbudowana przed rokiem. Ma za to strategiczne miejsce – na wprost kolejki krzesełkowej na Mosorny Groń w Zawoi Policznem. W porze zimowej zajeżdżają tu bandy „zbójników” uzbrojonych w deski i kije do zjeżdżania ze stoku, w goglach i kolorowych czapeczkach. Latem nie brakuje miłośników babiogórskich szlaków. Właściciel, Jadwiga i Mirosław Kuklowie, prowadza również pensjonat w Zawoi. Karczma wyróżnia się wprowadzeniem do menu niecodziennych, a bardzo cennych potraw: kozich serów, jagnięciny i baraniny. Te niegdyś popularne w kuchni regionalnej, dziś służące za rarytasy, potrawy gospodarze sprowadzają specjalnie z ekologicznych gospodarstw Beskidu Niskie


Kołacz „zbójnicki”
Składniki Przepis
Ciasto drożdżowe:
1,5 kg mąki pszennej
3 jajka
4 łyżki cukru
40 g drożdży
3 szklanki mleka
150 g margaryny
sól do smaku

Masa serowo-ziemniaczana:
1,5 kg sera białego
1 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
0,2 l oleju
13 jajek
sól, pieprz, mielone ziele angielskie
Ciasto przygotować w następujący sposób: rozmieszać drożdże i cukier z mlekiem, podgrzewać, stopniowo mieszając. Na stolnicę wysypać mąkę, do zagłębienia w mące wbić jajka, dodać przygotowane mleko z dodatkami, zarobić ciasto. Pod koniec dodać stopioną margarynę. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Odstawić w „kulce” do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Po godzinie przygotowane ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość, wyłożyć równą warstwą na posmarowaną tłuszczem formę.
Masę zrobić tak: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru, odstawić do schłodzenia. Przestudzone ziemniaki oraz biały ser zmielić w maszynce, dodać przygotowaną cebulę, 10 jajek oraz wszystkie przyprawy, szczególnie ważny jest pieprz, aby potrawa miała wyrazisty smak. Pod koniec mieszania ubić pianę z trzech białek, dodać do masy. Całość wyłożyć na ciasto drożdżowe. Piec około godziny w piecu o temperaturze 180ºC.
Powyższy skład produktów wystarcza na przygotowanie około 40 porcji. Potrawa smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Może stanowić samodzielną zakąskę, ale równie dobrze smakuje podawana z czerwonym barszczykiem lub żurkiem.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website