Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Rzym”
Rynek 1
Sucha Beskidzka 34-200
33 874 27 97
wadowice@prezentacje.pl
www.karczma-rzym.com
Zastawa stołowa regionalnaUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma Rzym, ozdoba rynku w Suchej Beskidzkiej, dla swojej historii sięgającej XVIII wieku i powiązań z legendą Pana Twardowskiego, jest niewątpliwie jedną z największych atrakcji regionu. Zbudowana na polecenie ówczesnego właściciela tych ziem, hrabiego Branickiego, została zlokalizowana u zbiegu szlaków, którymi wędrowcy podążali w stronę Podhala, Żywca, Wadowic i Krakowa. Po końskich targach organizowanych wówczas w miasteczku pozostało godło karczmy, czyli „koń malowany na płótnie”. Sama zaś nazwa związana jest z faktem, że karczma stała przy szlaku bursztynowym, prowadzącym z Gdańska przez Słowację do Włoch i nad Morze Czarne. Być może, wędrując tym szlakiem, Adam Mickiewicz odwiedził pewnego dnia karczmę i właśnie tu przyszedł mu do głowy pomysł na balladę o sprytnej szlachciance.
Specyficzny klimat karczmy nawiązuje do legendy, a wystrój do tradycji regionu Podbabiogórza. Jadłospis pełen jest dań staropolskiej i regionalnej kuchni, gotowanych, jak przed wiekami – na starym węglowym piecu. „Rzym” jest ulubionym miejscem Polonii, szczególnie amerykańskiej, bywali i bywają tu znani politycy, aktorzy, ludzie estrady i sportowcy. Od kilku lat w sierpniu spotykają się w „Rzymie” największe sławy polskiego kolarstwa – wychowankowie trenera Henryka Łasaka.


Jadło wiejskie
Składniki Przepis
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g cebuli
100 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
200 g pieczarek
5 jajek
50 g smalcu
sól, pieprz do smaku
Cebulkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać pokrojone pieczarki, kiełbasę, boczek. Usmażyć, dodać ugotowane pokrojone w plastry ziemniaki i wszystko razem wymieszać i dalej podsmażać na złoty kolor. Na końcu wbić jajko i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z surówkami.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website