Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Przy Młynie”
ul. Bulwary Słowackiego 23
Zakopane 34-500
18 201 25 98, 728 808 788
karczma@przymlynie.pl
www.przymlynie
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma regionalna „Przy Młynie” to mariaż „pańskości”
i „góralskości”. Powstała z połączenia dwóch budyn-
ków: wybudowanego w 1923 roku pensjonatu „Włodka”,
prezentującego klasyczny zakopiański styl pensjonatowy,
oraz starej, o najszerszych płazach na Podhalu chałupy gó-
ralskiej z 1904 roku, przeniesionej z podhalańskiej wio-
ski Maruszyna. Uzupełnieniem całości jest XIX-wieczny
czynny młyn ze wsi Stare Bystre, postawiony przy stawach
w ogrodzie, który nadał nazwę całemu obiektowi. Jak w ar-
chitekturze, tak i w ofercie kulinarnej „ceperskie” miesza
się z „góralskim”: tradycyjna kuchnia polska z potrawami
przygotowywanymi według dawnych góralskich przepisów
na starodawnym piecu, który wyryktowol zdun ze Zębu, tak
jako jego łociec, dziadek budorzyli. Potrawy są gotowane na
piecu opalanym drzewem bukowym, a znany na Podhalu od
wieków proces wędzenia daje im specyficzny aromat.


Kotleciki jagnięce
Składniki Przepis
2,5 kg kotlecików jagnię-
cych
100 g czosnku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
0,3 ml oleju
400 g masła czosnkowego
400 g sosu czosnkowego
sól, pieprz
Kotleciki jagnięce podzielić na porcje i marynować w świeżych zio-
łach – tymianku, rozmarynie, czosnku około 48 godzin. Następnie
piec w szabaśniku na bukowym drzewie, który nadaje im specyficz-
ny aromat. Podawać z masłem i sosem czosnkowym, udekorować
świeżymi ziołami.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website