Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Rusin-ski”
ul. Wierch Rusiński
Bukowina Tatrzańska 34-530
604 102 402
rusin-ski@rusin-ski.pl
www.rusin-ski.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Gmina Bukowina Tatrzańska to regionalny potentat
sportów zimowych. Niebywały rozwój bazy narciar-
skiej w ciągu ostatnich kilku lat zaowocował otwarciem
w sezonie 2009/2010 czteroosobowej kolejki krzesełkowej
o długości prawie kilometra, z dwoma wyciągami orczyko-
wymi. Przy nowo otwartej stacji narciarskiej powstała sty-
lowa karczma regionalna ze specjałami góralskiej kuchni. To
największa i najnowocześniejsza karczma w obrębie stoków,
jednorazowo mieści 350 osób, zachowując jednocześnie
przyjazną atmosferę i gustowne urządzenie wnętrza.
Stoki narciarskie położone na północnych zboczach będą kiedyś
połączone jednym karnetem z pozostałymi stacjami, Banią
i Kotelnicą. Trasa narciarska ma długość 700 m, ale sze-
rokość około 150 m gwarantuje bezpieczeństwo na stoku
i sprzyja uprawianiu narciarstwa carvingowego. Trasy na
Wierchu Rusińskim są łatwe (kolor niebieski), co sprzyja
narciarstwu rodzinnemu, a wyciąg szkoleniowy dla począt-
kujących jest oddzielony od głównej trasy.


Schab z grilla w plackach z borowikami
Składniki Przepis
0,7 kg schabu bez kości
1 kg ziemniaków
150 g cebuli
2 jajka
100 g mąki
300 g borowików
0,5 l śmietany kremówki
3 g masła
odrobina zielonej pietruszki
olej, musztarda, sól, pieprz,
tymianek, czosnek, papry-
ka, rozmaryn, liść laurowy,
ziele angielskie
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mąkę, dopra-
wić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na oleju. Ze schabu wykroić
5 kotletów i marynować w przygotowanej zalewie około 24 godzi-
ny. Następnie smażyć na grillu. Cebulę pokroić w drobną kostkę,
borowiki w grubą kostkę i podsmażyć razem z cebulą na maśle, za-
lać śmietaną kremówką i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
Dodać zieloną pietruszkę. Pomiędzy dwa placki włożyć usmażony
schab i oblać borowikami w śmietanie.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website