Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Szymkówka”
ul. Sportowa 4
Bukowina Tatrzańska 34-530
501 095 316, 513 022 551
szymkowka@szymkowka.pl
www.szymkowka.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma widokowa na polanie Szymkówka, znajdująca
się przy trakcie z Bukowiny Tatrzańskiej do Łysej Po-
lany i Morskiego Oka, to możliwość podziwiania znad za-
stawionego stołu jedynej w swoim rodzaju panoramy Tatr.
Widok z przeszklonej izby i obszernego tarasu sięga od Tatr
Bielskich po najwyższe szczyty Beskidu Żywieckiego. Zmie-
niające się o każdej porze dnia i roku pejzaże zapierają dech
w piersiach, ale wnętrze karczmy też przykuwa uwagę: jest
wysmakowane, a ozdoby oszczędne. Autorem projektu ar-
chitektonicznego jest zakopiański artysta Krzysztof Tre-
bunia-Tutka. Aranżację wnętrza i projekty mebli stworzył
Przemysław Lewandowski, scenograf, absolwent Zespołu
Szkół Plastycznych im. Antoniego Kenara w Zakopanem
i warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Dwaj właścicie-
le: warszawiak Jan Modrzewski i góral Wojciech Głodziak,
stworzyli niepowtarzalne miejsce. Czuje się tu dobrą energię
i jest tu prawdziwie funkcjonalne piękno. To jedno z tych
magicznych miejsc, które należy odwiedzić, co potwierdza
w swoim przewodniku Groch i Kapusta, czyli podróżuj po Pol-
sce znana podróżniczka i smakoszka Elżbieta Dzikowska


Grill Mix
Składniki Przepis
5 rodzajów mięs po 200 g:
schab, kiełbaska jagnięca,
filet drobiowy, boczek,
szynka,
4 cebulki
tłuszcz
główka czosnku
zioła
5 ziemniaków
(grule piecone)
2 duże oscypki
Schab i filet przed opieczeniem marynować w specjalnej zalewie.
Na desce drewnianej układać chrupiące ćwiartki ziemniaków za-
piekanych w ziołach. Kawałki mięs po uprzednim grillowaniu kłaść
warstwami, przekładając całość aromatyzowaną cebulką. Na to po-
łożyć kiełbaskę jagnięcą i posypać tartym oscypkiem. Z boku dodać
„piecone grule” w folii z sosem czosnkowym i trzy rodzaje sosów.
Podawać z surówkami lub kapustą zasmażaną

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website